Thursday, February 24, 2011

jom belajar memasak..ehhe


HOT COCONUT, PRAWN & PAWPAW SALAD

bahan-bahan

30 ekor            udang galah kecil 
1 batang          daun saderi 
2 biji                bawang besar 
5 biji                tomato segar 
5gm                 daun ketumbar 
1 sudu teh        garam 
2 biji                betik muda 
5 gm                daun bawang 
1 kotak            santan 
1 sudu teh        perasa tobasco 

1 biji                limau nipis 
1 sudu teh       sos ikan 

1 sudu the       minyak sayuran


CARA PENYEDIAAN
1. Rebus udang galah dengan campuran daun saderi dan  bawang besar
2. Kupas kulit udang galah yang telah di toskan
3. Potong betik muda berbentuk juliens
4. Cincang tomato segar dan gaulkan bersama hirisan daun  ketumbar. masukkan sedikit garam
5. Potong daun bawang


SOS
1. Campurkan santan bersama air perahan limau, perasa  tobasco, minyak sayuran dan sos ikan. kacau sehingga sebati diatas api yang kecil.

TAPAK

1. Goreng kulit popiah yang dibentuk seperti mangkuk dengan minyak yang mendidih.

CARA HIDANGAN
1. Letakkan kulit popiah berbentuk mangkuk di atas pinggan hidangan
2. Letakkan campuran tomato dan daun ketumbar di bahagian bawah sekali.
3. Diikuti dengan taburan betik muda yg berbentuk julian di atas tomato tadi
4. Kemudian letakkan udang galah diatas hirisan betik muda dan curahkan sos tadi di atas udang    galah.
5. Taburkan sedikit daun bawang
6. Hidangan sedia di hidangkan


DA SIAP.. SELAMAT MENJAMU SELERA..EHHE

ZAQQ 24/2/11

No comments: