HOT COCONUT, PRAWN & PAWPAW SALAD
bahan-bahan
30 ekor udang galah kecil
1 batang daun saderi
2 biji bawang besar
5 biji tomato segar
5gm daun ketumbar
1 sudu teh garam
2 biji betik muda
5 gm daun bawang
1 kotak santan
1 sudu teh perasa tobasco
1 biji limau nipis
1 sudu teh sos ikan
1 sudu the minyak sayuran
CARA PENYEDIAAN
1. Rebus udang galah dengan campuran daun saderi dan bawang besar
2. Kupas kulit udang galah yang telah di toskan
3. Potong betik muda berbentuk juliens
4. Cincang tomato segar dan gaulkan bersama hirisan daun ketumbar. masukkan sedikit garam
5. Potong daun bawang
2. Kupas kulit udang galah yang telah di toskan
3. Potong betik muda berbentuk juliens
4. Cincang tomato segar dan gaulkan bersama hirisan daun ketumbar. masukkan sedikit garam
5. Potong daun bawang
SOS
1. Campurkan santan bersama air perahan limau, perasa tobasco, minyak sayuran dan sos ikan. kacau sehingga sebati diatas api yang kecil.
1. Campurkan santan bersama air perahan limau, perasa tobasco, minyak sayuran dan sos ikan. kacau sehingga sebati diatas api yang kecil.
TAPAK
1. Goreng kulit popiah yang dibentuk seperti mangkuk dengan minyak yang mendidih.
CARA HIDANGAN
1. Letakkan kulit popiah berbentuk mangkuk di atas pinggan hidangan
2. Letakkan campuran tomato dan daun ketumbar di bahagian bawah sekali.
3. Diikuti dengan taburan betik muda yg berbentuk julian di atas tomato tadi
4. Kemudian letakkan udang galah diatas hirisan betik muda dan curahkan sos tadi di atas udang galah.
5. Taburkan sedikit daun bawang
6. Hidangan sedia di hidangkan
DA SIAP.. SELAMAT MENJAMU SELERA..EHHE
ZAQQ 24/2/11
No comments:
Post a Comment