Wednesday, February 23, 2011

insan yang tak pernah dibakar terik mentari.. mana mungkin menghargai rimbunan teduh.. :)


Suatu hari, seorang bapa dari sebuah keluarga yang kaya raya membawa anak lelakinya ke dalam sebuah kampung dengan tujuan menunjukkan kepada anaknya itu kehidupan orang-orang miskin. Mereka bermalam selama beberapa hari di sebuah ladang yang didiami oleh golongan yang sangat miskin.

Di dalam perjalanan pulang, si ayah bertanya kepada anaknya, "Macam mana percutian kita kali ni?"

Si anak menjawab, "Menarik dan hebat, ayah,"

"Kamu sudah melihat sendiri bagaimana susahnya kehidupan mereka yang tidak berharta?"

"Ya,"

Bertanya lagi si ayah, "Jadi, apa yang kamu dapat kali ni?"

Lalu si anak tadi memberikan jawapan yang agak panjang,

"Kita ada dua ekor anjing dan mereka ada empat. Kita ada kolam yang terletak di tengah-tengah taman tetapi mereka mempunyai sungai yang tidak berpenghujung. Kita ada lampu yang diimport di taman kita tetapi mereka ada bintang-bintang di langit pada waktu malam. Keluasan tanah kita sehingga ke halaman hadapan tetapi tanah mereka mempunyai keluasan sehingga ke kaki langit,"

"Kita tinggal cuma di atas tanah yang kecil sedangkan mereka mempunyai tanah yang sangat luas saujana mata memandang. Kita ada pembantu untuk membantu kita tetapi mereka memberi pertolongan, bukan meminta.Kita membeli makanan kita tetapi mereka menanam sendiri makanan mereka. Kita ada dinding sahaja untuk melindungi kita sedangkan mereka mempunyai sahabat handai yang melindungi mereka,"

Si ayah terdiam mendengar jawapan anaknya. Si anak tersebut kemudiannya berkata, "Terima kasih, ayah, kerana menunjukkan kepada saya betapa miskinnya kita"  
Saya memperoleh artikel ini daripada web yang sering saya kunjungi akhir-akhir ini. Bagi saya, inilah hakikat kehidupan....setiap orang memandang kehidupan ini dengan pandangan yang berbeza.Mungkin sesuai untuk kita jadikan renungan pada waktu-waktu tertentu...

. Kematian akan mengejar kemana saja kita berada, ia akan tiba bila-bila masa tanpa diundang tanpa menerima tempoh. Kita disunatkan mengingati mati. Dengan mengingati mati akan timbul rasa kasih sayang sesama manusia, dan perasaan tanggungjawab dan keikhlasan dalam kehidupan kita. Moga kematian kita kelak tergolong dalam kematian yang husnul khatimah

No comments: